Singapore - Nederland

Door: KB

Blijf op de hoogte en volg BartKoen

29 Juni 2013 | Indonesië, Batavia

Singapore
Het land van ziek zijn. Nadat we aankwamen allebei tegelijk 2 dagen ziek geweest. We hebben enkel het gigantische hotel marina bay sands gezien en de gigantische tuinen die daar aan grenzen. Verder chinatown en een shoppingmall maar dat was het dan ook..

Surfcampie in bali
Wat een leven! Dikke villa, eten stond elke dag voor ons klaar en daarnaast gedurende de dag lekker surfen! Na een week moet ik zeggen dat het niveau nog steeds zeer matig is maar we zijn wel een beetje geworden! Voordat we weg gingen kregen we te horen dat thailand het land van de glimlach was, maar dat stellen we even bij naar bali (weten nog niet hoe de rest van indonesie is).
Iedereen is zo vriendelijk en ze willen alles voor je doen. De leraren van de surfschool ook.. Geniale mannetjes.. Altijd lachen en dollen met elkaar en als ze een dag vrij zijn zitten ze nog steeds te chillen op het strand met elkaar. Wat een leven! Totaal geen zorgen om al het andere in de wereld.
Af en toe gedroegen ze zich wel als een stelletje eikels.. Gingen ze tijdens het surfen ondersteboven op het bord staan... En wij maar elke keer weer vol om ver gegooid worden door die golven. Dat zijn van die momentjes dat je denkt laat ik maar op me luie gat in de brandende zon gaan zitten met een koud biertje in me hand.

Laatste week
Duiken bij de USS liberty
In koh tao kregen we van onze instructeur te horen dat we hier moesten gaan duiken, dusja ach waarom ook niet he! 1 woord indrukwekkend! In het schip zelf gedoken, schilpad gezien en nog gigantisch veel andere vissen.

Bali - Java (mount bromo)
Sochtends opgepikt om richting java te gaan. Onderweg ondanks de korte periode op bali nog veel mooie dingen gezien. Met name de rijstvelden op de verschillende terrassen waren echt mooi om te zien. En voor de zoveelste keer weer verbaasd over hoeveel mensen er op 1 scooter passen en wat er allemaal op vervoerd wordt.
Na de oversteek met de ferry aangekomen in een plek zonder westerlingen. Mensen die je volgen, filmen en naroepen, dit allemaal omdat blanke knappe kerels natuurlijk attractie nummer 1 zijn.
Onderweg even 2 waterijsjes gehaald van 2000 rupee dus k zeg dat is mooi 12 cent waarop bart reageert nee het is veel meer.. Het is 16 cent.. Tijdens het avondeten dacht bart even gek te doen door het gekste drankje op de lijst te nemen.. Namelijk de Mega Gembira mix, oftwel cola+melk+siroop+ijs. Niet te drinken natuurlijk maar achja weer wat geprobeerd. Savonds om 9 uur aangekomen in een plaatsje vlakbij de top. Dus wij een of ander goedkoop hostel in met een kamer met een 2 persoonsbed en een 1 persoonsbed. Dus bart denkt slim te zijn en zegt shotgun 2 persoonsbed. Blijkt dat matras vervolgens van steen te zijn en dat 1 persoonsbed gwn normaal.

Mt bromo
Volgende ochtend om half 4 opgehaald met een 4x4 om naar de top te gaan.. Een partijtje koud dat het was. Hadden onze truien en jassen weggestopt maar die hadden we toch echt even nodig. Vervolgens de zonsopkomst gezien op een uitkijkpunt en dat was ondanks dat het een toerische zooi was toch wel mooi. Wij genoten eigenlijk meer van het uitZicht op de vulkanen. Na de zonsopkomst mount bromo beklommen (er waren gewoon trappen dus niet heel avontuurlijk) maar het was wel tof om een actieve vulkaan te zien. Allemaal lava wat uit de krater omhoog spoot en het was er gloeiend heet. Helaas de laatste zin s niet helemaal waar. Hij is wel actief maar je ziet een chemische drap borrelen en daarnaast komt er rook vanaf.

Mt bromo - yogyakarta
Wat een helse rit. Dachten met ze 2en 3 stoelen te kunnen delen tot er op het laatste moment een verdwaalde indo naast me kwam zitten die ze knieen niet bij zich kon houden.. Daarbij kwam het feit dat het buiten zo'n 35 graden was en de airco er even niet zoveel zin in had.. Die combinatie zorgde er wel voor dat je na een trip van 14 uur helemaal maar dan ook echt helemaal gek wordt. Oja en daar kwam nog bij dat de wegen de hele weg hobbelig waren en de stoelen in de bus piepte als een malle.

Yogyakarta
Leuke stad met weinig westerlingen! Dus dat was wel grappig om te zien. Een hele uitleg gekregen over schilderijen van een indo met familie in zoetermeer. Smiddags hebben we om de laatste week nog maar verder op te vullen een tour geboekt naar de borrubudor. Moest ook wel omdat die kleine daar natuurlijk een paar jaar geleden heen is geweest. Ik kan je vertellen joost dat we niet veel van je onder hebben gedaan. Weet niet precies hoeveel fotos er zijn genomen van ons en met ons maar de 100 hebben we zeker weten gehaald. Op een gegeven moment moesten we ons zelfs een beetje verstoppen, omdat onze mond pijn begon te doen van het lachen.

Yogyakarta - Jakarta
Treinreisje van nog maar even 8-9 uurtjes en dan komen we aan op onze laatste bestemming :( :)!

Jakarta
Jakarta de stad van 20 miljoen mensen... Gek he al die files.. Om de laatste 3 dagen van onze trip een beetje bij te komen hebben we een luxe hotel geboekt. Lekker uitgebreid ontbeten en toen onze grote vriend kluivert uitgelaten.. Blijkt dus zoals joost al zei.. Dat wanneer je aan een kraantje draait er een straaltje water alles even schoon spoelt.

Eerste dag een beetje door de stad en een shoppingmall gelopen. De stad is echt vreselijk smerig. Open riolering met water dat er als gif uitziet en daarin enorm veel afval. Als ik vanuit mijn oogpunt als ingenieur (Jaja mensen dat ben ik al) een oplossing zou moeten bedenken... Ik zou zeggen geef het 20-30 jaar en die stad maakt zichzelf kapot. Maarja ben er pas een dag dus misschien veranderd er wat komende dagen.

Om 2 uur in gaan checken in het hotel. Was toch wel weer even lekker een normaal bed, een goede douche en een beetje ruimte.

Tour door de slumbs
Omdat ik (koen) een aantal projecten heb gehad over Jakarta wilde ik graag een tour doen door de meest arme plekken van Jakarta. 65% van Jakarta schijnt te bestaan uit slumbs en als je naar azie gaat denk ik dat het wel een goede manier is om ons nog even extra te realiseren wat wij allemaal hebben.

Wauw wauw wauw... Wt een toer..Eigenlijk geen woorden voor. Gehele tour alleen met ze tweeen met 1 gids van 10 am tot 18 pm.

Het begon allemaal een beetje rustig met een trip met de lokale bus naar het oude centrum waar de nederlandse invloeden duidelijk zichtbaar zijn. Vervolgens begon het langzaam maar zeker stapje voor stapje iets extremer te worden.. Eerst even op de stoep wat zitten drinken met een 3 lokale mensen en vervolgens met een soort tuktuk naar de haven en naar de huizen (slumbs) van de door de gids gesponsorde buurt. Rondgeleid door de kinderen die ondanks de situatie altijd lachen. De rivier is te smerig voor worden. Iedereen dumpt alles er maar in en de gevolgen daarvan zijn duidelijk zichbaar. Daarna met de trein naar de het centrum van Jakarta om de omgeving van de Ciliwung rivier te bekijken. Eerst even achterop een scooter naar een ander gedeelte.. Alle kinderen willen op de foto alleen durven ze het niet altijd te vragen en willen allemaal een hand geven. Boeloe boeloe als we aankwamen. (witte mensen). De gids was echt geweldig. Hij helpt alle wijken waar we langs gingen om ze te leren hoe ze geld kunnen verdienen en vooral leert hij de kinderen om engels te spreken. Onderweg naar de rivier kwamen we langs een feest waar we werden uitgenodigd en vervolgens te eten en te drinken kregen. Al die kinderen weer op de foto en stonden allemaal om ons heen toen we aan het eten waren. Bleek dat het een besnijdingsfeest was van een jongen van rond de 7. Wij op de foto in ze speciale kamer en een klein zakcentje gegeven. Uiteindelijk weer door en toen zagen we een jonge vrouw die klaar werd gemaakt voor een huwelijk (leek het op). Toen we uiteindelijk bij de rivier kwamen werden we nog even begroet door een groep gasten van het leger, die de arme helpen met alles rondom de overstromingen. Volgens de gids (die een hekel heeft aan de overheid) is er eindelijk een goede gouverneur die de arme helpt en verbeteringen wil doorvoeren. Ook al is dit zeer zeer lastig in deze volgebouwde stad. Nadat we de rivier over waren gestoken met een bamboe raft spraken we met een vrouw die vertelde dat het water voor een week lang 7 meter hoog kan staan vanaf de grond. Oftewel rennen naar de 2e verdieping en wachten op help. Gelukkig waren hier veel huizen van steen en die schijnen het vaak te overleven. De mensen vertellen erover alsof het de normaalste zaak van de wereld is en ze accepteren het ook. Ik vroeg me van tevoren af of de mensen aan veranderingen denken. Maar gedurende de trip is hun grootste wens engels voor hun kinderen en veiligheid tijdens een overstroming. Je zag dat de gids zoveel hoop geeft aan deze mensen. Iedereen kent hem en alle kinderen komen op hem afgerend om hem te groeten en met hem te praten. Tijdens de wandeling zagen we de mensen wassen in het water en kinderen waren aan het zwemmen. En dat allemaal in dat smerige water.

Na de lange wandeling door de slumbs gingen we met een jeep/bus verder naar sloppenwijken langs de treinrails. Dit waren de armste plekken van Jakarta volgens de gids. De zelfgemaakte hutjes zijn ieder zo'n 2 m2 groot en daar leven hele families in. Vraag me niet hoe. Ook hier zo mooi om te zien dat kinderen en volwassenen lachen en er het mooiste van proberen te maken. Ook hier had de gids een klein schooltje in een mini hutje. Kinderen die zich wassen in een teiltje en een mannetje van 5 die al geniaal gitaar speelde. Tot slot gingen we naar de luxe shoppingmalls met alle dure merken en met de mooiste autos voor de deur, dit om het gigantische contrast te laten zien in deze stad. Uiteindelijk weer terug naar ons hotel, nadat bart meerdere malen ten huwelijk s gevraagd. En in de hotelkamer dringt het dan nog is even extra tot je door wat een leven vol luxe wij hebben en dat we geen recht hebben om te klagen over de kleine probleempjes die wij thuis moeten overwinnen..

Nu met nog 1 luier dag (wachten) voor de boeg en daarna onze lange vlucht wordt het tijd om dit laatste reisverslag met jullie te delen... Ik hoop dat jullie een beetje met ons mee hebben kunnen reizen op deze manier en tot in Nederland!

• 29 Juni 2013 - 17:54

Carolien:

Jongens dit is toch niet normaal wat een waanzinnige ervaringen jullie opdoen. Helemaal top zeg, daar kunnen jullie heel lang op teren. Alvast welkom thuis en sterkte met het wennen in het 'luxe Nederland'

• 29 Juni 2013 - 22:43

Leontien:

Mooi verhaal weer jongens! Goede reis terug alvast! xxx Cleo

• 29 Juni 2013 - 23:14

Petra:

Mooi verhaal jongens, het zet ons allemaal met beide voetjes op de grond. Bedankt voor het delen en tot maandag xxx papa en mama

• 30 Juni 2013 - 12:43

Jacques & Astrid:

Nou mannen, zojuist jullie laatste reisverslag gelezen over Bali en Java.
    Als fanatieke Bali gangsters!!!! hebben wij ook genoten van jullie ervaringen op het mooie erotische eiland Bali.
    Wij wensen jullie in ieder geval een goede terugvlucht toe en spreken jullie wel bij thuiskomst.

• 30 Juni 2013 - 14:03

Janiene:

Heel leuk Bart en Koen om heel veel te lezen wat jullie allemaal meegemaakt hebben..Een belevenis voor het leven waar ik eigenlijk wel een beetje jaloers op ben.Jullie zullen hier nog heel lang op terug kunnen kijken, en het zal denk ik ook echt wennen zijn hier. Weer in Nederland.Bedankt voor de leuke verhalen het was superleuk om jullie een beetje te volgen.Goede terugreis en tot snel xxx